T: 0900 - 66 4 4444 lokaal tarief   Neem contact met mij opNeem contact met mij op        YouTube Facebook Blogger Twitter
Skip Navigation Linkshuizenpartner.nl > koopcontract woning

Koopcontract of koopakte downloaden -
model koopcontract

Het voorlopige koopcontract of koopakte

U bent bezig met woning aan- of verkoop en u zoekt een model koopcontract, ook wel voorlopige koopovereenkomst genoemd. U kunt straks als het zover is en u overeenstemming heeft, de hieronder beschikbaar gestelde standaard koopcontracten - ontwikkeld door De Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis en de NVM - samen aan de keukentafel ondertekenen.

Als extra bonus kunt u de 5 MUSTS voor een succesvolle verkoop van uw woning hieronder downloaden:

BONUS:
Vermijd verlies op je woning
5 MUSTS voor een succesvolle verkoop van je woning!
DOWNLOAD HIERONDER

 

Allereerst ... mondelinge overeenkomsten bestaan niet meer

Sinds 1 september 2003 stelt artikel 7:2 van het Burgerlijk Wetboek de eis dat de koop van een woning, waarbij de koper een natuurlijk persoon is die niet handelt voor zijn bedrijf of beroep, pas geldig is als de koop schriftelijk vastgelegd is geworden. Als aan deze vereiste niet is voldaan, dan is de gehele koop volgens de wet nietig, hetgeen betekent dat er geen rechtsgeldige koopovereenkomst bestaat. Bovendien heeft de koper (niet de verkoper) na ontvangst van de getekende koopovereenkomst gedurende drie dagen het recht de koopovereenkomst te ontbinden.

Alléén de notaris heeft u nodig en géén makelaar

Het is een algemeen misverstand dat een makelaar nodig zou zijn voor woningverkoop of -aankoop in Nederland. De notaris is de enige partij in Nederland die noodzakelijk is voor een officiële woningverkoop tussen verkoper en koper.


U kunt uw notaris vragen het koopcontract voor beide partijen gratis vast te laten stellen op zijn kantoor, die hiertoe graag bereid is wanneer u de akte van transport en de hypotheekakte bij hem laat passeren. De notaris wordt betaald door de kosten koper (k.k.). Het grote voordeel hiervan is, dat u voor de kopende partij toch een 'onafhankelijk' juridisch adviseur heeft voor uitleg van mogelijk lastige clausules in dat model koopcontract en dat u niet op het moment suprême aan de keukentafel voor lastige vragen tussen kopende en verkopende partij komt te staan.


In het voorlopige koopcontract of de koopakte staan de volgende belangrijke gegevens, waarover u minimaal overeenstemming moet hebben met de koper, voordat u samen het koopcontract gaat invullen:

  • de overeengekomen koopprijs;
  • de voorgenomen overdrachtsdatum;
  • eventuele ontbindende voorwaarden en de datum waarop de ontbindende voorwaarden komen te vervallen;
  • eventuele lijst met roerende zaken die u over wilt laten nemen en achterlaat in de woning.


Particuliere verkopers verkopen woning zelf

Steeds meer particulieren besluiten om zonder makelaar hun huis te verkopen en de toegevoegde waarde die makelaars beloven te bieden zelfstandig te verzorgen. Naast een besparing op de makelaarskosten kan de verkoper veel dieper ingaan op de vele eigenschappen van het huis dat hij verkoopt. Hij heeft het immers vaak jarenlang bewoond, onderhouden en kent bijvoorbeeld de buurt echt. Van groot belang is het daarbij dat de verkoper in staat is zijn huis optimaal te presenteren en te etaleren. Huizenpartner.nl biedt hierin een goede tussenweg, zelf verkopen maar wel met de professionele achtervang en ondersteuning van een NVM makelaar met een volledige opname van uw woning op Funda, wanneer u kiest voor het NVM Comfort pakket.

Dat is waar Huizenpartner.nl zijn toegevoegde waarde bewijst met zijn unieke DirectRaak™-verkoopaanpak. Met een professioneel Huizenpartner promotie- en verkooppakket zorgt u er bovendien voor dat uw koopcontract gecontroleerd en vooringevuld naar de notaris gaat. En u heeft via onze helpdesk directe hulp van verkoopexperts en NVM makelaars -bij het NVM Comfort pakket- tijdens de onderhandelingen en de belangrijkste bepalingen in het koopcontract.
U staat er dus nooit alleen voor.

'Voorlopig' koopcontract

Het koopcontract moet door beide partijen worden ondertekend. In tegenstelling tot wat de naam suggereert, zit u aan een 'voorlopig' koopcontract wel degelijk definitief vast. Het verbreken kost in de meeste gevallen ca. 10% van de koopsom.

Bedenktijd

Alleen de koper heeft het recht om binnen drie dagen zonder opgaaf van reden van de aankoop af te zien. De termijn van de bedenktijd gaat in op het moment dat beide partijen het voorlopig koopcontract hebben ondertekend.

Ontbindende voorwaarden

De ontbindende voorwaarden zijn langer geldig dan de 3 dagen bedenktijd van de koper; afzien van de koop, zonder dat daar een boete tegenover staat, kan dan alleen als er ontbindende voorwaarden in het voorlopige koopcontract zijn opgenomen. Voorbeelden van ontbindende voorwaarden:

  • De koper krijgt de benodigde financiering niet rond binnen de vastgestelde tijd (in Nederland krijgt de koper gemiddeld 5 weken) en heeft minstens drie schriftelijke afwijzigen van erkende geldverstrekkers;
  • Een verfijning van de eerste kan zijn: de koper krijgt geen Nationale Hypotheek Garantie (NHG);
  • De gemeente verstrekt de koper geen woonvergunning;
  • Eventueel voorbehoud bouwkundige keuring.

Per ontbindende voorwaarde wordt een vervaldatum afgesproken.

Model koopcontract

U kunt hier het modelkoopcontract voor bestaande eengezinswoningen én appartementen, ontwikkeld door De Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis en de NVM, direct downloaden. U kunt hier zelf wijzigingen in aanbrengen of ontbindende voorwaarden toevoegen of verwijderen. Voor bestaande appartementen is een apart standaard koopcontract ontwikkeld.

Let op met wijzigingen in het koopcontract

Teksten van modelcontracten liggen vast. Het is dus niet de bedoeling dat u de tekst verandert, zonder overleg tussen beide partijen. Gebeurt dat wel, dan is er geen sprake meer van het model dat door De Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis en de NVM is vastgesteld. Dergelijke wijzigingen in de tekst kunnen de evenwichtigheid van het contract aantasten en de positie van willekeurig een der partijen nadelig beïnvloeden.


Download hier uw koopcontracten

Bent u geen lid van Vereniging Eigen Huis en krijgt u geen toegang tot de contracten, bel ons dan op 0900 - 66 4 4444 (lokaal tarief).

  Koopcontract voor een bestaande eengezinswoning

  Koopcontract voor een bestaand appartement

Download hier uw lijst van zaken bij de koopakte


  Lijst van zaken behorende bij de koopakte
  (wat blijft er in de woning achter?)

 

BONUS met succes zelf uw huis verkopen:
Een goede hypotheek: waar vind je die nog?

Ook voor een passende hypotheekaanbieding is Huizenpartner.nl u graag van dienst.
Maak hier vrijblijvend een afspraak met Opheij Hypotheken en profiteer direct van betrouwbaar, persoonlijk en onafhankelijk financieel advies.

Maak hier vrijblijvend een afspraak met uw Univéadviseur

 

 

 

 

 

Sneller uw eigen woning verkopen met de laagste makelaarstarieven van Nederland
inclusief koopcontract


Meer vragen rond kopen en verkopen van een woning

Met een professioneel Huizenpartner.nl verkooppakket krijgt u een vooringevuld modelkoopcontract mét ondersteuning bij uw onderhandelingenZojuist toegevoegd
woensdag 5 oktober 2022


Skip Navigation Linkshuizenpartner.nl > koopcontract woning