T: 0900 - 66 4 4444 lokaal tarief   Neem contact met mij opNeem contact met mij op        YouTube Facebook Blogger Twitter
Skip Navigation Linkshuizenpartner.nl > nieuws > Funda voelt zich bedreigt

Website Funda voelt zich bedreigd

NRC, 21 juli 2007- Van wie is de omschrijving van een te koop staand huis? Van Funda, zeggen NVM-makelaars. Van iedere website die er geld mee denkt te verdienen, zegt Jaap. De rechter begreep de eis van de NVM-makelaars niet goed. Hij onderbrak één van de advocaten en vroeg: „Waarom zou een makelaar zijn auteursrecht beschermen? Het is toch in het belang van woningverkopers dat op zo veel mogelijk plekken is te zien dat hun woning te koop staat?” De rechter beslist op 7 augustus a.s.

De rechter moet het zonder toestemming integraal overnemen van omschrijvingen en foto’s van het woningaanbod van NVM-makelaars door Jaap verbieden. Dat is de eis van twee NVM-makelaars die zich verenigd hebben in de stichting ‘Baas in eigen huis’ in een kort geding. De rechter begreep de eis van de NVM-makelaars niet goed. Hij onderbrak één van de advocaten en vroeg: "Waarom zou een makelaar zijn auteursrecht beschermen? Het is toch in het belang van woningverkopers dat op zo veel mogelijk plekken is te zien dat hun woning te koop staat?”

Dat is het tegenstrijdige aan dit kort geding van de NVM-makelaars. Aan de ene kant willen zij een woning snel verkopen, aan de andere kant hebben zij er tegelijk belang bij dat dit exclusief via Funda gebeurt. Dan kan een woningzoeker niet om Funda heen, want de NVM heeft een marktaandeel van 70 procent. Voor de NVM staat veel op het spel. Als woningzoekers net zo lief zoeken op andere websites, is exclusieve plaatsing op Funda geen argument meer voor woningverkopers om een NVM-makelaar in de arm te nemen. Dat betekent een minder sterke concurrentiepositie. Voor een makelaar wordt lidmaatschap van de NVM, wat duizenden euro’s per jaar kost, in dat geval minder interessant. Jaap is dus niet alleen bedreiging voor de inkomsten van Funda, maar ook voor makelaarsvereniging NVM.

Voor de NVM staat veel op het spel. Als woningzoekers net zo lief zoeken op andere websites, is exclusieve plaatsing op Funda geen argument meer voor woningverkopers om een NVM-makelaar in de arm te nemen. Dat betekent een minder sterke concurrentiepositie. Voor een makelaar wordt lidmaatschap van de NVM, wat duizenden euro’s per jaar kost, in dat geval minder interessant.

Persoonlijke noot van Marwin Dekkers, directeur Huizenpartner.nl:

"Diverse internet-makelaars zoals wijzelf met www.huizenpartner.nl, maar ook anderen zoals niksertussen.nl, bewijzen dat je geen Funda nodig hebt om succesvol een woning te promoten en te verkopen. Bij ons verkoopt meer dan 4 op 5 verkopers zonder (NVM-)makelaar en dus zonder Funda succesvol zijn woning. Het gaat er dus in eerste instantie om dat je op een slimme wijze je woning onder de aandacht brengt met een professionele presentatie en promotie, waarna woningzoekers zoals Jaap.nl en anderen ook nog leuk helpen. Door breed verspreid, via diverse bekende woningzoekers, met je woning op Internet te staan bereik je ook nog eens een breder publiek dan enkel Funda alleen. De vraag van de rechter is mijn inziens volledig terecht: wanneer je het de woningverkopers zou vragen, zouden die zeker willen dat hun woning veel breder en effectiever wordt gepromoot en in de markt wordt gezet dan enkel binnen de NVM-gelederen ..."

 

 

Website Funda voelt zich bedreigd

Funda voelt zich bedreigdUit de media

Uit de media: RSS

Bekijk de Huizenpartner.nl RSS Feed
Skip Navigation Linkshuizenpartner.nl > nieuws > Funda voelt zich bedreigt