T: 0900 - 66 4 4444 lokaal tarief   Neem contact met mij opNeem contact met mij op        YouTube Facebook Blogger Twitter
Skip Navigation Linkshuizenpartner.nl > nieuws > malaise onder de makelaars

Reactie op: Malaise onder de makelaars

Eenderde van hen redt het niet

De Telegraaf en De Limburger, 12 april 2008 - door Rob Cox

In De Telegraaf en De Limburger verscheen op 12 april 2008 dit bericht.
Marwin Dekkers, oprichter en eigenaar van Huizenpartner.nl reageert in rood op het gestelde in het persbericht.


Makelaars in Nederland hebben het steeds moeilijker. Dat blijkt uit onderzoek van deze krant en wordt bevestigd door de vereniging van makelaars NVM en de vereniging van huizenbezitters VEH.

Een derde van de makelaars gaat het niet redden, denkt de Voerendaalse makelaar Frans Olfen. In Limburg is de situatie moeilijker dan in de Randstad.

[Marwin Dekkers:  Wij zien dat de markt in Limburg, Friesland, Groningen en Zeeland aan het draaien is; wat langere verkooptijden dan gemiddeld. Het gaat hier echter om sociodemografische factoren. Dit zijn namelijk precies de provincies waar de bevolkingsafname sinds 2005 gaande is. Zie ook deze recente CBS cijfers. Het goede bericht is achter dat tot 2025 het aantal huishoudens nog steeds groeit, al zal die groei voornamelijk toenemen door senioren, de andere leeftijdsgroepen zakken.]

 

Een kwart van alle makelaars draait verlies, zo toonde een onderzoek van de universiteit van Tilburg aan. Voornaamste oorzaak van de malaise is de stagnatie op de huizenmarkt.

Doordat huizen veel langer te koop staan, moet de makelaar meer moeite doen om een huis verkocht te krijgen. De verkooppremie, de zogenaamde courtage, stijgt echter niet. Integendeel.

Omdat sinds enkele jaren iedereen als makelaar mag optreden, is de markt overspoeld met nieuwe kantoren en verkopers. Die toegenomen concurrentie maakt het voor de makelaars moeilijker om klanten binnen te halen.

[Marwin Dekkers:  Het zal steeds meer duidelijk worden dat in de toekomst géén makelaar meer nodig is om een woning te kopen of te verkopen. De notaris volstaat. De zelfredzaamheid van consumenten neemt enorm toe door de verkoopkracht van internet in combinatie met slimme marketing en online en telefonisch advies. Huizenpartner.nl bewijst dit elke dag.

Alle 'nieuwe' makelaars die onvoorbereid zijn begonnen en niet snel een breed portfolio opgebouwd hebben, zullen de courtageslag die nu gaande is niet overleven:

immers een gemiddelde makelaar in Nederland verkoopt slechts 36 woningen per jaar die met de huidige courtage van 1,6% (nog steeds veel teveel) slechts een omzet vertegenwoordigen van € 124.000. Hiervan moeten eerst ook nog alle kosten inclusief personeel van betaald worden. Een karige belegde boterham dus, welk niemand lang voor zijn plezier volhoudt.]

 

Om de omzet op peil te houden zakken veel makelaars en vastgoedbemiddelaars met hun courtage.

Ook wordt het verkopen zonder makelaar steeds populairder zegt Hans-André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

Woordvoerder Kimman van de NVM erkent dat: „Maar dat is nog marginaal. Volgens onze gegevens wordt nog geen procent verkocht zonder makelaar.”

[Marwin Dekkers: Leuk. Let op wie dit stelt ... Uit onze cijfers, zowel die van Vereniging Eigen Huis als onafhankelijk onderzoek blijkt dat nu reeds 17% van alle woningen zelf dus zonder makelaar wordt verkocht. In 5 jaar denken wij dat dit percentage op minimaal 35% ligt. Het zal steeds meer duidelijk worden dat in de toekomst géén makelaar meer nodig is om een woning te kopen of te verkopen. De notaris in combinatie met een goede promotie- en verkoopaanpak volstaat.]

 

Makelaars zoeken wel andere inkomstenbronnen, stelt de NVM. De branchevereniging maakt zelf reclame voor de aankoopmakelaar. Vroeger nam een koper zelden een makelaar mee als adviseur wanneer hij een huis ging kopen.

Tegenwoordig komt dat meer in zwang. Ook is een aantal makelaarskantoren taxaties gaan doen voor het energielabel, dat sinds 1 januari van dit jaar verplicht is bij de verkoop van een woning.

[Marwin Dekkers: Knap als men daarmee kan blijven drijven. Wij bieden zeer scherpe voordeel offertes namens Nuon voor een energielabel per woning die gemiddeld op ca. € 185,- liggen. Hierop zit geen marge meer om een noodlijdend makelaarskantoor te laten drijven.]

 

Aan de stagnatie op de huizenmarkt komt nog geen einde. In 2007 werd 3 procent minder huizen verkocht in Nederland dan in 2006. In het eerste kwartaal van 2008 ligt het aantal verkochte huizen al 9,5 procent lager dan vorig jaar in dezelfde periode. In Limburg werden zelfs 12,8 procent minder huizen verkocht. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeker Leo van de Pas van Woningmarktcijfers. nl uit Heerlen.

[Marwin Dekkers: Laten we elkaar geen probleem aanpraten. Zoals in elke verzadigde markt geldt, kwaliteit verkoopt altijd. De minder courante, slecht gepresenteerde woningen staan langer te koop. Zorg dat u in zee gaat met een partij die het beste in uw woning bovenhaalt. Daarin mag u rekenen op Huizenpartner.nl. Uit onze resultaten blijkt dat we sneller en met hogere prijzen dan gemiddeld verkopen.]

 

Download origineel artikel

Gescande-versie .jpg

PDF-versie .pdf

Gerelateerde links

Je woning verkoopklaar met stylingadvies betaalt zichzelf terug

VEH: Nederlandse woningmarkt zo solide als een huis

 

 

 

 


Marwin Dekkers - Eigenaar en ondernemer
achter Huizenpartner.nlUit de media

Uit de media: RSS

Bekijk de Huizenpartner.nl RSS Feed
Skip Navigation Linkshuizenpartner.nl > nieuws > malaise onder de makelaars