T: 0900 - 66 4 4444 lokaal tarief   Neem contact met mij opNeem contact met mij op        YouTube Facebook Blogger Twitter
Skip Navigation Linkshuizenpartner.nl > nieuws > hypotheekadvies met uurtarief

Reactie op: Werken met een uurtarief zal de norm worden bij hypotheekadvies

25 april 2008 - Bron: VVP Weekblad voor financiële dienstverleners

Werken met een uurtarief zal volgens John Kosterman, directeur van de Hypotheekshop te Nieuwegein, bij hypotheekadvies de norm worden. Kosterman is echter geen voorstander van deze ontwikkeling. Hij meent dat de discussie over wel of niet invoeren van een uurtarief niet moet gaan over welke optie goedkoper is, maar over de vraag waarom mensen niet 2.500 euro over hebben voor advies over de belangrijkste beslissing in hun leven.

Volgens hem hebben negen op de tien klanten geen idee van hoeveel tijd het kost om een hypotheek af te sluiten, een rapport op te stellen en een financiële planning te maken. Die onwetendheid veroorzaakt de voorkeur voor provisie, of de keus voor een advies bij de bank. Kosterman voorziet dat er uiteindelijk vier partijen overblijven, te weten De Hypotheker, Hypotheekvisie, Hypotheekshop en Huis & Hypotheek. De Hypotheekshop beperkte zich vroeger tot hypotheekadvies, maar heeft de dienstverlening inmiddels verbreed.

Kosterman betreurt het dat hypotheekadviseurs het afgelopen jaar regelmatig zijn afgeschilderd als geldwolven. Hij meent dat partijen als Gelink en DSB daarvoor verantwoordelijk zijn. Hij vindt het vreemd dat deze partijen nog steeds langs de deuren mogen gaan om hypotheken te verkopen.

[Marwin Dekkers:   Volgens ‘deskundigen' is de enige manier om je als adviseur echt onafhankelijk te kunnen noemen, het werken op basis van ‘uurtje-factuurtje'. Volgens ons is dit slechts window-dressing. In de beleving van klanten is hypotheekadvies gratis. Net zo min als je in een auto showroom niet afrekent voor de tijd die een verkoper in je steekt. Hoewel de eerlijkheid gebied te zeggen dat de adviseur wellicht meer tijd kwijt is. Maar de beleving van de consument is het enige wat telt.

Uit onderzoek van Maurice de Hond (2006) blijkt dat de consument gemiddeld € 100 over heeft voor een hypotheekadvies. Let wel, € 100 voor het hele advies, dus niet per uur! De adviseur heeft dan veel uit te leggen om het gat tussen € 100 (bereidheid) en laten we zeggen € 2000 (nodig) te kunnen overbruggen.

Dat bedrag wil iemand best betalen onder twee voorwaardes: dat 1)
de adviseur een succesvol advies neerlegt. Hieraan voldoet een advies dat is gebaseerd op de volgende voorwaardes: relevantie voor persoonlijke situatie, betrouwbaarheid, onafhankelijkheid, financiële aantrekkelijkheid en deskundigheid. En dat 2) de consument dit aanzienlijke bedrag niet direct uit eigen zak hoeft neer te leggen. Dus dan moet het wel betaald en dus verrekend worden uit de provisie, die de adviseur verkrijgt.

Consumenten zijn toch helemaal niet zo ingewikkeld ... ]

 

Gerelateerde links

AD Geld: Moet u betalen voor uw hypotheekadvies?

 

 

 

 

Hypotheekadvies hoe moet het verder ?

'Hypotheekadvies: hoe moet het verder'
Marwin Dekkers - Eigenaar en ondernemer
achter Huizenpartner.nlUit de media

Uit de media: RSS

Bekijk de Huizenpartner.nl RSS Feed
Skip Navigation Linkshuizenpartner.nl > nieuws > hypotheekadvies met uurtarief