T: 0900 - 66 4 4444 lokaal tarief   Neem contact met mij opNeem contact met mij op        YouTube Facebook Blogger Twitter
Skip Navigation Linkshuizenpartner.nl > nieuws > huizenkopers hoeven niet bang te zijn

Huizenkopers hoeven niet bang te zijn voor de crisis

8 november 2008 - Bron: VARA KASSA

De financiële crisis raakt ook de huizenmarkt. De prijzen dalen licht en het aantal verkochte woningen daalt. Veel potentiële kopers hebben de neiging om even af te wachten. Onterecht, vindt hoogleraar woningmarkt Johan Conijn.


Hij ziet drie oorzaken voor de tragere woningverkopen. Banken doen moeilijker wanneer je een hypotheek wilt. Verder willen mensen eerst hun eigen huis verkopen, voordat ze een bod doen op een ander huis. En dat de duurdere woningen moeilijker worden verkocht ligt volgens Conijn aan het feit dat de potentiële kopers voor die woningen fors hebben moeten inleveren op hun vermogen door de lage beurskoersen.

Dit leidt er allemaal toe dat de prijzen iets omlaag gaan. Maar een grote prijsdaling verwacht de hoogleraar niet. De situatie is totaal anders dan in landen als Spanje en Engeland. Anders dan in die landen is er in Nederland geen sprake van een spectaculaire prijsontwikkeling. De prijzen in Nederland weerspiegelen de feitelijke waarde van de woningen. Er is in Nederland nog steeds sprake van schaarste op de woningmarkt en dat zal voorkomen dat de prijzen fors gaan dalen. Ook een vergelijking met de tachtiger jaren gaat niet op. Toen daalden de huizenprijzen met maar liefst 30 %, maar dat was nadat er mede door speculatie een enorme luchtbel in de markt was gekomen. Bovendien was toen de rente boven de tien procent. Anno 2008 is de rente veel lager.

Conijn ziet het al met al niet zo somber in. Mensen hebben de afgelopen jaren de waarde van hun woningen fors zien stijgen. En ook als de prijzen iets dalen, houden ze nog een flinke overwaarde over. Alleen mensen die de laatste jaren een woning hebben gekocht met een hoge hypotheek en gedwongen zijn om hun huis nu te verkopen, hebben een groot probleem. Als het maar enigszins kan, moeten deze mensen nog even blijven zitten waar ze zitten.

Maar alle andere potentiële huizenkopers raadt Conijn aan om zich door de crisis niet van hun plan af te laten brengen. Ze hoeven echt niet bang te zijn dat ze straks met een forse waardedaling van hun nieuwe woning te maken krijgen.Hij verwacht niet dat het verlagen van de overdrachtsbelasting een positieve prikkel zal geven aan de markt. Het is toch vooral een kwestie van psychologie en van de bereidheid van banken om geld te verstrekken, zegt Conijn.

Download origineel artikel

KASSA.VARA.NL

 

 

 

 
 

Een van de DirectRaak™-domeinnamen

 Uit de media

Uit de media: RSS

Bekijk de Huizenpartner.nl RSS Feed
Skip Navigation Linkshuizenpartner.nl > nieuws > huizenkopers hoeven niet bang te zijn