T: 0900 - 66 4 4444 lokaal tarief   Neem contact met mij opNeem contact met mij op        YouTube Facebook Blogger Twitter
Skip Navigation Linkshuizenpartner.nl > nieuws > prijs koopwoning stijgt 1 procent 2009

'Prijs koopwoning stijgt 1 procent in 2009'

11 november 2008 - Bron: Parool

UTRECHT - Rabobank is minder optimistisch geworden over de huizenmarkt in Nederland. Voor dit jaar verwacht de bank dat huizenprijzen met gemiddeld 1,5 procent stijgen, voor volgend jaar rekent Rabobank op een toename met 1 procent.

Dat hebben economen van de Rabobank berekend in het nieuwste Kwartaalbericht Woningmarkt, dat dinsdag is uitgebracht. De raming is conservatiever dan in augustus. Toen gingen de economen nog uit van een stijging van 2,5 procent, zowel in 2008 als in 2009.

,,Consumenten hebben de afgelopen maanden heel veel negatieve informatie over zich heen gekregen, waardoor hun vertrouwen een deuk heeft gekregen'', verklaart onderzoeker Martijn de Jong-Tennekes de teruggeschroefde prognose.

Dubbele woonlasten

Rabobank wijst erop dat er in het derde kwartaal zelfs sprake was van een daling van de prijzen ten opzichte van het tweede kwartaal, met 1,2 procent. Op jaarbasis stegen de prijzen nog wel met 0,8 procent.
Door de kredietcrisis schrikken Nederlanders volgens Rabobank terug voor mogelijke dubbele woonlasten en zullen ze geneigd zijn eerst hun huidige woning te verkopen alvorens een nieuwe te kopen. Dit leidt tot minder transacties en meer aanbod.

Uitstel woningaankoop

,,Dit is vaker voorgekomen. In 2003, 2004 stelden mensen ook hun woningaankoop uit. Dit leidde later, rond 2006, tot een extra grote stijging in de woningvraag'', aldus De Jong-Tennekes.
Rabobank durft niet te zeggen wanneer de stemming op de woningmarkt zal verbeteren. ,,Dat is afhankelijk van de ontwikkeling van de kredietcrisis. Het eind daarvan is nog moeilijk te voorspellen.''
De afzwakkende groei van de huizenprijzen zorgt er volgens Rabobank voor dat de betaalbaarheid van woningen volgend jaar toeneemt. Dat komt doordat lonen naar verwachting relatief meer stijgen dan de huizenprijzen. (ANP)

Download origineel artikel

Parool: 'Prijs koopwoning stijgt 1 procent in 2009'

 

 

 

 

Prijsstijging woningen beperkter

 Uit de media

Uit de media: RSS

Bekijk de Huizenpartner.nl RSS Feed
Skip Navigation Linkshuizenpartner.nl > nieuws > prijs koopwoning stijgt 1 procent 2009