T: 0900 - 66 4 4444 lokaal tarief   Neem contact met mij opNeem contact met mij op        YouTube Facebook Blogger Twitter
Skip Navigation Linkshuizenpartner.nl > nieuws > verkopen met of zonder makelaar

IN DE PERS - Vereniging Eigen Huis: Huis verkopen met wel of geen makelaar of iets er tussen in?

8 mei 2008 - Bron: Vereniging Eigen Huis Magazine

De komst van internet heeft een revolutie veroorzaakt in de manier waarop huizen te koop worden aangeboden. Eigen Huis Magazine zet de mogelijkheden op een rijtje. Huizenpartner, sinds 2002 als een van de eersten in de markt, komt hierin naar voren als een uitgebreide formule en verkoopaanpak met originele en uitgebreide promotiemiddelen om de eigen woning te verkopen en heeft desondanks een heel scherpe prijs, vergeleken met de rest. Bekijk hier het artikel, de links naar de originele artikelen en extra commentaar van Huizenpartner.nl tussen de regels door.

Tegenwoordig zijn er tal van mogelijkheden om uw eigen huis te verkopen. Welke mogelijkheid het beste bij u past, is sterk afhankelijk van uw persoonlijke wensen en omstandigheden. Om te bepalen wat voor u de ideale manier is om uw huis te verkopen, kunt u uzelf de volgende vragen stellen. Vind ik eigen inbreng belangrijk? Wil ik lage kosten? Is mijn woning een gewild object? Stel u zelf dan nog deze vraag: heb ik behoefte aan intensieve, persoonlijke begeleiding bij de verkoop van mijn huis of juist niet? Afhankelijk hiervan zult u mogelijk eenvoudiger tot een antwoord kunnen komen op de vraag: neem ik wel of geen makelaar of misschien wel iets ertussen in?

[Huizenpartner:  Belangrijk is ook de overweging heeft u tijd om bezichtigingen te doen? In de zomer zijn alle avonduren perfect en de weekenden. 's Winters blijven de weekenden over. U bent natuurlijk wel flexibeler als u de planning in eigen hand neemt.]

 

1. Zelf doen

Zelf uw huis verkopen kan een aantrekkelijke optie zijn voor mensen met voldoende tijd, kennis van zaken én een huis dat goed in de markt ligt. Maar de een is er beter in dan de ander. Via Vereniging Eigen Huis schaft u de uitgave Huis verkopen aan zodat u goed voorbereid aan de slag kunt. Om te zorgen dat uw huis de nodige aandacht krijgt, kunt u uw huis op diverse huizensites presenteren zoals bij www.dimo.nl, www.marktplaats.nl en op onze eigen website www.eigenhuis.nl. Vanuit andere websites wordt er tegenwoordig zogenaamd ‘gespiderd’, bijvoobeeld door sites als www.jaap.nl en www.zoekallehuizen.nl. Dit betekent dat uw verkoopadvertentie door hen wordt overgenomen op hun eigen site. Op die manier krijgt uw advertentie een groter bereik. Nadeel hiervan is wel dat latere wijzigingen in de advertentie, zoals bijvoorbeeld prijsveranderingen, niet automatisch en op tijd overgenomen worden.

[Huizenpartner:  Dit is niet helemaal juist. Huizenpartner is een van de weinige partijen die actieve data-interfaces heeft gebouwd naar partijen zoals Dimo, Huislijn, Moviq, Jaap, Zoekallehuizen, Funda en anderen. Hierdoor is uw woninginformatie altijd up-to-date, inclusief prijswijzigingen, compleet met alle foto's en belangrijker nog voorzien van een actieve link naar uw eigen Huizenpartner DirectRaak™- domeinnaam voor uw eigen uitgebreide en kwaliteitsvolle woningpresentatie.

Zo bespaart u dus veel tijd en komt u met gemak op de grootste woningzoekers van Nederland waar u als consument moeilijk toegang toe heeft]


Er zijn internetformules die u alleen de marketingmiddelen aanbieden, zoals bijvoorbeeld Huizenpartner (www.huizenpartner.nl) of Netmakelaar (www.netmakelaar.nl). U krijgt dan een eigen website (bij www.huizenpartner.nl zelfs een eigen domeinnaam) en verkoopposters of -borden. De prijzen variëren, afhankelijk van wat u precies wilt, maar zijn niet al te hoog (vanaf € 35,- tot € 500,-). Contractonderhandelingen en bezichtigingen zijn niet in de pakketten van deze sites inbegrepen en moet u dus echt zelf doen. Opvallend is dat bij de laatstgenoemde
formules geen makelaars betrokken zijn. Hier zijn marketeers aan het werk. Zij bieden soms wel aan om een makelaar in te schakelen voor aanvullende diensten. Pas hiermee op, de kosten kunnen daardoor weer aardig oplopen! Soms hebben ook makelaars een mogelijkheid om te adverteren op deze websites, zodat verkoop en aankoop elkaar mogelijk kunnen treffen.

[Huizenpartner:  de pakketten van Huizenpartner zijn voordelig en compleet voor een optimale verkoop voor € 35,- per maand en vanaf eenmalig € 195,-. Aanvullende makelaarsdiensten heeft u niet nodig. U beschikt in tegenstelling tot andere internetformules tevens over een gratis telefonische helpdesk (tegen lokaal tarief) met deskundige medewerkers die u actief bijstaan in elke fase van het koopproces van bezichtiging, onderhandeling tot en met contractondertekening. Zo staat u er niet alleen voor.

Overigens zult u bij elke internet-makelaar alle of de meeste bezichtigingen zelf doen. Hierin zitten in de traditionele makelaardij immers de hoogste kosten voor ondersteuning ter plaatse. In de praktijk blijkt ook dat kandidaat-kopers veel liever door de eigenaar worden rondgeleid.]

 

Tips:

 • Een indicatie voor de waardebepaling is de WOZ-waarde van uw huis. De meest recente WOZ-waarde vindt u op de laatste (OZB-)aanslag die u van de gemeente heeft ontvangen. In de meeste gevallen gaat het om een vrij globale waardebepaling van uwwoning, dus een nadere aanscherping is zeker op zijn plaats – zeer zeker bij de meer unieke panden. Ook moet u de waardeontwikkeling sinds de laatste WOZ-waardepeildatum overbruggen (bijv. 1 januari 2007).
 • Een nadere aanscherping van de verkoopprijs is mogelijk door middel van een waardebepaling. Op onze website kunt u terecht voor een zeer uitgebreide waardebepaling waarin gegevens uit het Kadaster worden meegenomen, ook van verkochte woningen uit de directe omgeving. De vraagprijs bepaalt u mede aan de
  hand van de marge die u er in wilt stoppen. Zo’n marge biedt u enige speelruimte bij onderhandelingen.
 • Als u een wat ouder huis wilt verkopen, laat dan door Vereniging Eigen Huis een bouwkundig keuringsrapport opmaken van de woning. U kunt potentiële kopers dan goed onderbouwd informeren over de technische staat van de woning.
 • Bezichtigingen gaan gepaard met emotie, iets wat helaas maar al te vaak onderschat wordt. Oefen daarom eens met een kennis een rondleiding door uw huis en laat hem de nodige kritiek geven. U kunt dan zelf aanvoelen of u daarmee om kan gaan.
 • Als u zelf een koopcontract opstelt (te downloaden via www.eigenhuis.nl), maak dan goede afspraken over de data van aanvaarding en het verlopen van de ontbindende voorwaarden.
 • Bent u goed in (prijs)onderhandelingen? Zo niet, dan kunt u beter niet proberen om zelf uw huis te verkopen.
 • Lees ook de tips onder het kopje ‘Zelf verkopen met enige ondersteuning’ op de volgende pagina.

 

2. Zelf verkopen, met enige ondersteuning

Wilt u zelf uw woning verkopen met daarbij ondersteuning naar behoefte, dan valt er veel te kiezen op internet. Onderzoek van Vereniging Eigen Huis (zie kadertekst)wijst uit dat er bij particulieren die hun huis willen gaan verkopen grote behoefte is aan zogenaamde deeldiensten. Dit houdt meestal in dat u bij een makelaarsformule een pakket dienstverlening koopt, met daarin alleen de diensten waar u specifiek behoefte aan heeft. Bekende formules zijn bijvoorbeeld Makelaarsland (www.makelaarsland.nl) I Blue (www.iblue.nl), Beetje hulp (www.beetjehulp.nl). Wilt u bijvoorbeeld de bezichtigingen zelf doen evenals het aanleveren van de foto’s en de tekst voor de verkoopadvertentie, maar de contractonderhandelingen uitbesteden, dan is dat mogelijk. Sommige formules bieden een vast pakket aan tegen een vaste prijs zoals Makelaarsland. Andere formules bieden meerdere pakketten aan tegen verschillende prijzen of beginnen met een basispakket dat u zelf kunt uitbreiden met verschillende onderdelen. Zo kunt u bepalen wat u zelf wilt doen in het verkoopproces en wat u absoluut wilt uitbesteden. Een aantal makelaarsformules op internet heeft intensieve samenwerkingsverbanden met bepaalde banken of tussenpersonen, en zal promoten hier de hypotheek af te sluiten. Soms bieden ze hiervoor korting aan. Laat u niet misleiden: kijk bij de keuze van een hypotheek altijd naar het totale plaatje van kosten en voorwaarden. Voor deeldiensten kunt u tegenwoordig trouwens ook terecht bij de reguliere makelaar (zie hierna).
Op www.eigenhuis.nl/magazine vindt u een overzicht van makelaarsformules op internet, de mogelijkheden en de kosten.

[Huizenpartner:  Let op! Het enige verschil tussen de dienstverlening van bovenstaande partijen en Huizenpartner is dat de onderhandelingen telefonisch verlopen tussen de geïnteresseerde voor uw woning en bijv. Makelaarsland. De persoon die onderhandelt heeft uw woning nog nooit gezien en zal met elk bod bij u terug moeten komen.
Wie onderhandelt er dan echt? Juist uzelf ... Hiervoor betaalt u dan ook direct de hoofdprijs van € 995,- bij Makelaarsland.nl en € 1299,- bij Beetjehulp.nl. Heeft u wat minder geluk met uw zelfverkoop. bent u deze bedragen dus wél kwijt.

Een ander veelvoorkomende verwarring is dat verwacht wordt dat deze partijen een officieel erkende taxatie maken van uw woning. Dat is dus niet waar. Er wordt een zogenaamd waardeadvies opgesteld, dat u gratis bij elke makelaar kunt krijgen. Een goed idee dus om enkele makelaars voorbij te laten komen om u zo te oriënteren op de waarde van uw woning, als u een bijzonder type woning heeft. Ook heeft u tegenwoordig al voor € 275,- wél een officieel erkende taxatie: www.erkende-taxateurs.nl]

 

Tips:

 • Besef dat bij makelaarsformules op internet de kennis van de lokale markt niet altijd even groot is. Zij werken namelijk lang niet altijd samen met lokale makelaars. Als u bijvoorbeeld hulp nodig hebt bij het vaststellen van de vraagprijs kan dit best een probleem zijn, zeker als uw huis geen standaardhuis is.
 • Doet u zelf de bezichtigingen? Houd er ook rekening mee dat u een informatieplicht heeft. Zijn er erfdienstbaarheden, gebreken aan het huis, kettingbedingen of andere belangrijke juridische zaken die gemeld moeten worden? Check hiervoor goed uw eigendomsakte, leveringsakte en het Kadaster. Tegen een kleine vergoeding kunt u veel informatie uit het Kadaster halen: www.kadaster.nl
 • Vraag uzelf af of u een goede verkoper bent. Het voordeel van zelf bezichtigingen doen is natuurlijk dat uveel en enthousiast kunt vertellen over de woning, de buurt en buren. Beter dan welke makelaar dan ook. Het is daarbij wel de kunst om de juiste balans te vinden; u hebt een informatieplicht maar kopers kunnen weleens verveeld
  gaan gapen als u urenlang vertelt over elk detail van uw tuinontwerp.
 • Bij veel formules wordt (deels) gewerkt met het No Cure-No Pay-principe. Trekt u de opdracht na een tijdje in dan betaalt u alleen de kosten die al gemaakt zijn zoals marketing- en onderzoekskosten. Sommige formules zullen 50% van de afgesproken totaalprijs in rekening brengen en bij een enkeling, zoals Makelaarsland, krijgt u helemaal niets terug en bent u het geld dus gewoon kwijt.
 • Maak duidelijke afspraken voordat u iets tekent. Lees de voorwaarden goed. Geldt er een vaste prijs voor bepaalde diensten die worden verricht, zoals bijvoorbeeld de bezichtigingen? Zit er bijvoorbeeld een maximum aan het aantal bezichtigingen?
  Zijn de genoemde prijzen inclusief of exclusief BTW?
 • Zit er achter de formule een makelaar die is aangesloten bij een brancheorganisatie zoals de NVM, LMV of VBO? Op die manier weet u zeker dat u in geval van problemen terug kunt vallen op een geschillencommissie. Bovendien hanteren deze makelaars meestal consumentenvoorwaarden die in overleg met Vereniging Eigen Huis tot stand zijn gekomen; zo niet, dan kunt u afspreken dat deze voorwaarden van toepassing zijn.
 • Besef dat de communicatie met de betrokken organisatie of makelaar vaak per telefoon of mail gaat. Er is meestal geen persoonlijk contact.
 • Zorg ervoor dat u uw pakket eventueel kunt opwaarderen (‘upgraden’). Als er na twee maanden nog altijd geen gegadigden zijn, dan is het bijna altijd voordeliger om uw pakket te upgraden dan alsnog naar een traditionele makelaar te gaan.

[Huizenpartner:  Huizenpartner accepteert ook volledig de consumentenvoorwaarden van VEH. Verder zijn alle Huizenpartner pakketten te upgraden.]

 

3. Makelaars nieuwe stijl

Ook veel traditionele makelaars gaan met de tijd mee en zijn vernieuwend bezig. Het aanbieden van deeldiensten is ook hier een veelvoorkomend verschijnsel: de klant bepaalt zelf welke dienst hij afneemt. Ook wat betreft de courtage is er sprake van vernieuwingen: er zijn makelaars die vaste, lage courtagetarieven hanteren, die de courtage bepalen door het verschil tussen de vraagprijs en de koopsom, maar er wordt ook met een prestatiecourtage gewerkt. Makelaars kiezen soms voor een (goedkoop)
pand op een industrieterrein of werken vanuit huis met een etalage en vitrine in het winkelcentrum. Huisbezoek en openingstijden in de weekenden en ’s avonds komen veel vaker voor dan vroeger, net als contracten op basis van no cure, no pay. Van internet wordt optimaal gebruik gemaakt en naast traditionele promotiemethoden is
wijkmarketing erg in trek. Ook zijn er traditionele makelaars die extra’s bieden als verkoopstyling, aankoopcoaching of financieel advies. Sommige makelaars specialiseren zich in bepaalde doelgroepen (bijvoorbeeld 55-plussers) of schenken een deel van de courtage aan een goed doel. Transparantie krijgt bij veel vernieuwende makelaars de aandacht: in de vorm van heldere voorwaarden en duidelijkheid over de
tarieven.

[Huizenpartner: Let op dat 'no cure -no pay' bij de makelaar ook echt 'geen resultaat, geen kosten' inhoudt. Vaak bent u annuleringskosten verschuldigd – lees hiervoor goed uw bemiddelingscontract bij ondertekening door voordat u een opdracht aan een makelaar verstrekt – en moet u vaak de gemaakte advertentiekosten betalen. Dit loopt snel in de honderden tot soms wel duizenden euro's, zonder dat u uw woning verkocht heeft.

Bij Huizenpartner beschikt u daarentegen met het Garant pakket, over een écht 'no cure - no pay' alternatief. Geen additionele kosten dus. Wij doen de complete voorinvestering in alle noodzakelijke promotie om uw woning met het meeste succes te verkopen.  

 

Tips:

 • Maak duidelijke afspraken en wees ook hier alert op verkoopvoorwaarden, zie ook de tips op de vorige pagina.
 • Houd er rekening mee dat alleen NVM-makelaars momenteel nog volledig kunnen adverteren op Funda. Het aanbod van niet-NVM-makelaars kan hooguit gespiderd worden door Funda en verschijnt daar als een soort B-advertentie op de site met een doorverwijzing naar de site waarop hij oorspronkelijk door u is geplaatst.
 • Bekijk goed (en dat geldt voor alle makelaarsdiensten!) hoe en tegen welke kosten u van uw makelaar af kan als de dienstverlening niet naar wens is.

[Huizenpartner: Huizenpartner is geen (NVM-)makelaar. Maar onze Funda advertenties staan direct gelinked naar uw eigen DirectRaak™-website met een optimale presentatie. Geïnteresseerden klikken in één keer door naar uw persoonlijke presentatie en komen uw woning áltijd tegen in Funda, zeker omdat iedereen ook op wijkniveau zoekt naar vergelijkbare woningen die te koop staan.

Daarnaast gebruikt elke internetzoeker in Nederland naast Funda, nog twee andere grote woningzoekers, waarop ook uw woning optimaal wordt geplaatst door Huizenpartner. Niemand kan uw woning meer missen met Huizenpartner.nl. Zie ook onze zeven zekerheden: Maximaal regionaal én landelijk bereik.]

 

4. Alles uitbesteden

Uiteraard bestaat ook nog steeds de mogelijkheid om een traditionele makelaar te kiezen die u van A tot Z begeleidt in het hele verkoopproces en alles uit handen neemt. Tegen een vast courtagebedrag en met doorgaans een hoog serviceniveau. Al of niet met een uitgebreide presentatie op internet, reclame voor uw huis en dergelijke. En natuurlijk altijd persoonlijk contact. Ideaal voor de mensen die behoefte hebben aan advies en intensieve begeleiding en die geen zin of tijd hebben om zaken zelf te doen. Het grote voordeel van een traditionele makelaar is dat hij de lokale markt goed kent en daardoor ook prima kan inschatten wat de juiste vraagprijs is voor uw woning. En wellicht heeft hij al mensen in zijn bestand die juist op zoek zijn naar uw woning. Voor fullservice betaalt u echter wel het volle pond.

 

Tips:

 • Onderhandel over de prijs! Neem niet zomaar genoegen met het vermelde tarief. Afhankelijk van de marktomstandigheden en uw woning zijn makelaars soms bereid u tegemoet te komen in de prijs die zij voor hun diensten vragen.
 • Bekijk ook hier goed of het courtagebedrag inclusief of exclusief BTW is.
 • Kent u iemand in de buurt die ervaringen heeft met deze makelaar?
  Zoek naar referenties.
 • Is de makelaar aangesloten bij een brancheorganisatie?
 • Tot welke huizensites heeft de makelaar rechtstreeks toegang?

[Huizenpartner: Als u zoals velen toch een positief gevoel om eerst zelf uw woning te verkopen, heeft u groot gelijk. Stel dat het niet lukt bent u slechts een beperkt bedrag kwijt en u kunt later alsnog zelf uw makelaar uitkiezen. U kunt nu messcherp insteken met uw onderhandeling bij de keuze van een goede makelaar omdat u alle gegevens van uw woning inclusief een persoonlijke verkooptekst al klaar heeft ...

Met Huizenpartner mag u overigens rekenen op optimale verkoopresultaten tegen zeer lage kosten. Oftewel het kleinste risico op een teleurstelling dat u een groot bedrag kwijt bent als u om welke reden dan ook onverhoopt niet verkoopt. Wij zijn u graag van dienst. Meld hier uw woning gratis aan voor een optimale verkoop met een van de Huizenpartner pakketten.]

 

Vereniging Eigen Huis heeft onderzoek gedaan naar verschillende makelaarsformules op internet. Wat bieden ze precies? Meer
resultaten van dit onderzoek vindt u hier.
Onderzoeksbureau MSI heeft daarnaast een representatief online onderzoek onder ruim 700 leden van Vereniging Eigen
Huis uitgevoerd in maart 2008 over de verkopende makelaar. Benieuwd naar alle onderzoeksresultaten, ga naar www.eigenhuis.nl/magazine.

Gerelateerde links

VEH Magazine mei 2008

VEH Magazine mei 2008: Overzicht per makelaarsformule

Download origineel artikel

VEH: Huis verkopen met wel of geen makelaar of iets er tussen in?

 

 

 

 

 

 

Huis verkopen: wel of geen makelaar

VEH Magazine Mei 2008 -
Wel of geen makelaar, of iets er tussen in?


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Huis verkopen: wel of geen makelaar

Huis verkopen: wel of geen makelaar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Huis verkopen: wel of geen makelaar

Huis verkopen: wel of geen makelaarUit de media

Uit de media: RSS

Bekijk de Huizenpartner.nl RSS Feed
Skip Navigation Linkshuizenpartner.nl > nieuws > verkopen met of zonder makelaar